Renovatie en restauratie

  • Printen

Doel van het project was om het originele gebouw, zoals beschreven in het dagboek van Anne Frank, te reconstrueren. Dit door het gehele voorhuis terug te brengen in de staat van tijdens de oorlog. Zo zou een bezoek aan het Huis een gewoon museumbezoek overstijgen - het zou een ervaring worden.

Otto Frank met Koningin Juliana bij draaibare boekenkast (1979)

Van schuilplaats tot museum

De geschiedenis van het Anne Frank Huis

Meer

Het project bestond uit vier delen:
- behoud van het achterhuis in het algemeen en van Annes kamer in het bijzonder;
- reconstructie van het voorhuis van Prinsengracht 263 in de staat waarin het in 1940-1945 verkeerde;
- renovatie van Prinsengracht 265;
- grootschalige nieuwbouw op de hoek Prinsengracht-Westermarkt, waarbij een nieuwe museumingang en andere bezoekersfaciliteiten gecreëerd werden.

Vijf jaar

Deze tweede restauratie zou vijf jaar in beslag nemen. Dankzij enkele creatieve ingevingen van de bouwers kon het Anne Frank Huis gedurende deze hele periode open blijven voor het publiek. Het voorhuis werd teruggebracht in de staat van tijdens de oorlog met gebruik van oude foto’s en de herinneringen van Miep Gies, die er voor, tijdens en na de oorlog werkte.

Grotere tentoonstellingsruimte

Tijdens de renovatie werd het oude studentencomplex ook vernieuwd. Hierdoor kon het museum zijn tentoonstellingsruimte en museumfaciliteiten uitbreiden en werd kantoorruimte voor de medewerkers van de Anne Frank Stichting verkregen. Een van de nieuwe faciliteiten was een museumcafé, met daarboven 24 studentenunits aan de Westermarktkant.